Београдска промоција изложбе “Доситеј од Чакова до Београда”

У уторак, 15. јуна 2021. год. у Доситејевом дому одржана је београдска промоција сталне изложбе у родној кући Доситеја Обрадовића у Чакову – „Доситеј од Чакова до Београда“. Изложбу је отворила госпођа Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар културе и информисања.

Поред сарадника и пријатеља Задужбине овој манифестацији су присуствовали и представници Министарства просвете, господин Милета Радојевић, саветник, Генерални конзул Републике Србије у Темишвару, господин Владан Тадић, директорка Народног музеја у Београду, госпођа Бојана Борић Брешковић, директорка Завода за заштиту споменика града Београда, госпођа Оливера Вучковић, као и представници медија који су пропратили цео догађај.

У уметничком делу програма наступили су Тања Андријић, музичка уметница, која је отпевала композицију “Востани Сербије”, Весна Станковић, драмска уметница, која је казивала стихове “Доситејева стаза” Драгомира Брајковића, и Урош Дојчиновић, музички уметник, који је на гитари извео композицију “Све што мене окружава”.

Изложба се састоји од 29 паноа и 5 репродукција слика Доситеја Обрадовића. На експонатима је приказан Доситејев живот и европски пут од родног Чакова, преко монашког живота у манастиру Хопово и његовог даљег одласка у просвећену Европу. На том путу сваки од експоната приказује места у коима је боравио, фотографије градова и његових дела, као и цитате из књига које је он написао. Приказани су европски центри просветитељства, европски универзитети у којима је Доситеј боравио и стицао знање које је на позив Карађорђа донео у Србију да помогне устаницима. О томе сведочи и његова песма „Востани Сербие“, која је такође изложена на експонату.

Циљ изложбе је да се у Доситејевој родној кући у Чакову, Србима, Румунима и осталим посетиоцима прикаже фасцинантан европски пут Доситеја од првих сусрета са књигом, преко четрдесетогодишњег странствовања по Европи где је научио 12 језика и сва знања која је стекао и донео у Србију. Отворио је прву богословију и основао Велику школу претечу универзитета и постао први министар просвете. Ова изложба је биографски пут Доситеја Обрадовића са којим смо желели да упознамо посетиоце изложбе.

Галерија