“Доситејев дан” – меморијални дан посвећен Доситеју Обрадовићу

 

Сваке године, Задужбина “Доситеј Обрадовић” обележава 10. април као Доситејев дан поменом у Саборној цркви у Београду.

Велики просветитељ и први српски министар просвете Доситеј Обрадовић преминуо је 10. априла (28. марта по старом календару) 1811. године и сахрањен у порти Саборне цркве.

Ове године су помену присуствовали ученици Основне школе “Краљ Петар Први” са својим учитељима, као и сарадници Задужбине и поштоваоци његовог дела. Проф. Војислав Јелић је ђацима говорио о значају басни и лепоте  и доброте које се у њима налазе

После вишегодишњих настојања да се Доситејев дан уведе у школски програм, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је 2021. године, усвајајући нови Календар за школску 2021/22 годину, дефинисало је да се „10. април обележава као ДОСИТЕЈЕВ ДАН – дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог просветитеља и првог српског министра просвете“, а наредни дани као ДОСИТЕЈЕВИ ДАНИ.

У оквиру овогодишње манифестације, Задужбина “Доситеј Обрадовић” организује Књижевни салон “Код Доситеја”, школски час посвећен Доситеју Обрадовићу, смотру рецитаторских секција “Доситеј на сцени”,  свечани програм “Химна химни”, као и свечану академију у Народном позоришту “Учитељ Доситеј” .

 

Галерија