Свечани програм “Химна химни”

У четвртак, 11. априла, поводом 220 година од кад је Доситеј Обрадовић написао “Пјесну на инсурекцију Сербјанов”, познатију под називом “Востани Сербие”, Задужбина је у Дому војске организовала пригодан програм под називом “Химна химни”.

Свечаност је отворила гђа Мирјана Драгаш, председник Задужбине, која је истакла вишегодишње напоре које Задужбина улаже како би Доситејева химна српском народу поново задобила место које јој припада у српском друштву и јавности. Након тога је проф. др Душан Иванић подсетио публику на околности у којима је ова, незванична химна српског народа, настала и протумачио значење њених строфа.

Програм је употпуњен драмском интерпретацијом химне  нашег познатог глумца и пријатеља Задужбине, Небојше Миловановића. У пригодној беседи, проф. др Миливоје Павловић говорио је о значају химне за један народ и његову државност, истакавши проблеме с којима се српски народ суочавао у претходном веку, што се одразило и на данашњи статус Доситејеве химне српској држави. Програм су увеличали чланови Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“. Организујући програм посвећен једној песми чији је значај за српски народ немерљив, Задужбина је показала да континуирано и у доситејевском духу промишља историјска кретања, радећи увек на ползу свог народа и државе.

                                                                                                     Тамара Бабић

                                                                                               сарадник Задужбине

Галерија