Доситејев ход

У четвртак, 28. маја 2015. године одржан је Књижевни салон „Код Доситеја“, на којем је била представљена књига „Доситејев ход“ Мирка Магарашевића. О књизи су говорили Ђорђе Ј. Јанић, Милан Радуловић, Војислав Јелић, Марко Недић и аутор.

Књигу „Доситејев ход“ чини 67 песама посвећених Доситеју Обрадовићу, које су настале у периоду од 2000 – 2014.године. Први део књиге чине песме које су „распевавање Доситејевог духа“, док други део чине коментари који се не односе само на песме и њихову анализу, већ говоре и о догађајима из Доситејевог живота, који представљају и подстицај за настајање ове књиге песама.

По својим жанровским карактеристикама књига песама „Доситејев ход“ Мирка Магарашевића представља повратак српског неокласицизма, обнову духа једног времена и повратак темељним вредностима садржаним у идејама и делу Доситеја Обрадовића.

Аутор је нагласио нарочити значај Доситејеве непрекидне бриге о потомству српства и о пројекцији националне етике у коју треба да се уклопи свака индивиидуална етика.

Књижевном салону „Код Доситеја“ присутвовали су и млади љубитељи поезије, ученици Геодетско – техничке школе из Београда.

Галерија