Доситеј у посети Вуку

У оквиру програма 44. Ђачког Вуковог сабора 20. маја 2015. године у Музеју Јадра у Лозници отворена је изложба „ПРЕКРЕТАЊА. Хале − Лајпциг, прекретница у животу Доситеја Обрадовића“ ауторке Драгане Грбић. Изложба је заједнички пројекат Института за књижевност и уметност и Задужбине „Доситеј Обрадовић“ из Београда, коју су подржали Центар за промоцију науке и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а гостовање је организовано у сарадњи са Центром за културу „Вук Караџић“ из Лознице.

Доситејева „посета” Вуку у време Ђачког Вуковог сабора, који окупља најбоље ученике Републике Србије, симболично истиче Обрадовићево залагање за „јуност српску” и бригу за просвећивање младих, за чије се образовање највише морамо старати, пошто је „млада душа подобна меком воску – у какав га калуп метнеш, онаки образ од њега добијеш.”

До 3. јуна публика ће имати прилику да се упозна са студентским и културним животом Халеа и Лајпцига, као два водећа центра просвeтитељства немачког говорног подручја током 18. века. Интелектуална клима, важне пословне и пријатељске везе створене током боравака у ова два града одиграле су важну улогу у стваралаштву како Доситеја Обрадовића тако и Вука Стефановића Караџића.

Галерија