Гостовање Задужбине „Доситеј Обрадовић“ у Прибоју

У петак, 2. октобра 2015. године, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ била је гост Машинско – електротехничке школе у Прибоју.

Сарадња Задужбине и ове школе траје већ дужи низ година и заснива се на активном учешћу ђака на литерарном конкурсу за ученике средњих школа „Идућ’ учи, у векове гледа“. Њихови радови су били врло запажени и добили су већи број награда и похвала. За ово је посебно заслужна професорка Јасна Пешут, која је ученике упознавала са Доситејевим животом и делом и подстицала да и сами пишу и учествују на конкурсима. На њен предлог, уз подршку управе школе и локалне заједнице, Задужбина је организовала гостовање у школи са представом „Човек човеку“, коју је режирала легендарна глумица Рада Ђуричин.

Задужбину „ Доситеј Обрадовић“ и сарадњу са Машинско-електротехничком школом представила је ученица Јелена Томановић.

Захваљујући на позиву, у име Задужбине, домаћине је поздравила Радмила Пурић, уз осврт на рад и циљеве Задужбине као и жељу да се сарадња настави. У име школе, госте је поздравио директор Миленко Томановић, изражавајући задовољство што је Задужбина са врсним уметницима гост у њиховој школи.

У препуној, лепој и богато опремљеној библиотеци школе, Рада Ђуричи је заједно са глумицом Вјером Мујовић, зналачки и са пуно емоција казивала приче великана српске прозе: Боре Станковића, Иве Андрића, Бранка Ћопића, Исидоре Секулић и Милована Данојлића. Представу је пратила музика Боре Дугића са издања „Између сна и јаве”.

Присутни ђаци, професори и грађани Прибоја су великим аплаузом топло захвалили гостима на дивном програму. Дружење и разговор је настављен у Клубу школе. Програм је пратила локална телевизија.

Галерија