Изложбе Задужбине „Доситеј Обрадовић“

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је поводом 200. годишњице високог школства у Србији 2008. године организовала изложбу „Пут високог школства“. Аутори изложбе су Гордана Гордић, историчар уметности, Јован Смиљански, дизајнер и сарадници Задужбине. Изложбу чини око 20 фотографија формата 100 цм x 70 цм на којима је хронолошки представљена архитектура и ентеријер здања у којима се одвијало високо образовање у Србији, од Прве велике школе до Капетан Мишиног здања у којем се данас налази Ректорат Универзитета у Београду. Изложбу прати богато илустрован каталог на српском и енглеском језику.Ова изложба је део туристичке понуде града за разгледање старе амбијенталне целине. Пут започиње код Доситејевог споменика на Студентском тргу, затим води до некадашње зграде Велике школе (данас Музеј Вука и Доситеја), а потом долази до Саборне цркве и места где је Доситеј сахрањен и завршава се код Националне куће “?”.


Изложба „Пут високог школства“ је до сада била више пута приређена, у Капетан Мишином здању, у склопу обележавања 200 година Универзитета у Београду и високог образовања у Србији,  на 53. Међународном београдском сајму књига (у оквиру 1. сајма континуираног учења „Звонце“), као и у Националној кући „?“ у част отварања 25. Универзијаде у Београду, 6. јула 2009. године.

На свечаном отварању Првог сајма правне књиге на Правном факултету Универзитета у Београду, 28. септембра 2009. године, отворена је изложба „Пут високог школства“ Задужбине „Доситеј Обрадовић“.

Ван граница наше земље, изложба „Пут високог школства“ је била постављена у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, у оквиру представљања Задужбине у Бањалуци, 21. и 22. октобра 2009.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је на позив Амбасаде Републике Србије у Словачкој поставила ову изложбу у Музеју Људевита Штура у Модри, као и у Братислави, у згради некадашњег Евангелистичког лицеја. Повод за представљање Задужбине у Словачкој био је 270. годишњица рођења Доситеја Обрадовића и 20.  годишњица постављања табле са именом Доситеја Обрадовића на зграду Лицеја у Модри у којој је Доситеј предавао.