Сајам књига 2009. године

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ представила је своја издања у Хали 2б Београдског сајма. Дана 27. октобра у Сали „Селенић“, министар културе Небојша Брадић уручио је награду „Доситеј Обрадовић“ мађарском песнику и преводиоцу Габору Чордашу и издавачкој кући „Јеленкор“ из Печуја. Награду равноправно додељују Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Београдски сајам књига и Министарство културе Републике Србије за изузетан допринос превођењу књижевног стваралаштва и представљању културе Србије.

28. октобра 2009. године у сали „Селенић“ одржана је промоција књиге песама посвећених Доситеју Обрадовићу „Песмотворци песмотворцу“ Драгомира Брајковића. О тој књизи, коју је ликовно опремио Добрило М. Николић, говорили су Радомир Путник и приређивач Драгомир Брајковић, а у уметничком програму наступили су глумци Рада Ђуричин и Гојко Шантић, као и песници: Марија Бишоф, Владан Ракић, Миљурко Вукадиновић, Миодраг Јакшић, Мирослав Максимовић, Адам Пуслојић, Љубивоје Ршумовић и Миладин Тошић.

У оквиру другог Сајма континуираног учења “Звонце”,29. октобра представљена је и књига “Изабране басне Доситеја Обрадовића”, коју је приредио Миодраг Матицки и осликао Предраг Тодоровић. Присутне ученике и професоре поздравила је Мирјана Драгаш, управник Задужбине „Доситеј Обрадовић“, а о књизи басана говорили су и Миодраг Матицки, приређивач и Предраг Тодоровић, сликар.Радионица баснописаца
на промоцији књиге„Изабране басне Доситеја Обрадовића“

О значају басни и целокупног дела Доситеја Обрадовића говорио је и проф. др Радовоје Митровић, државни секретар Министарства просвете. Присутни ђаци су учествовали у раду „Радионице баснописаца“, у којој су заједно са Предрагом Тодоровићем сликали нове басне.