Књижевни салон “Код Доситеја” – “Драмски јунак Доситеј”

У петак, 18. новембра 2022. године у свечаној сали Задужбине „Доситеј Обрадовић“ одржан је Књижевни салон „Код Доситеја“ посвећен књизи „Драмски јунак Доситеј” коју је приредио драматург Радомир Путник.  Књига је изашла у сарадњи РТС издаваштва и Задужбине „Доситеј Обрадовић“,  улепшана сјајним илустрацијама академског сликара Јавора Рашајског.

У књизи је сакупљено десет позоришних, телевизијских и радио-драма српских писаца у којима се Доситеј појављује као јунак, а које су настале у распону од 150 година.

Учесници овог Књижевног салона „Код Доситеја“ били су Елиана Гавриловић, Душан Иванић, Драган Инђић, Марко Недић, Марија Слобода, Душан Белча, Радомир Путник и Драгана Вукићевић, модератор и нови уредник Салона.

У књизи „Драмски јунак Доситеј“ заступљене су позоришне драме „Младост Доситија Обрадовића“ Косте Трифковића, „Учитељ Доситеј“ Jована Радуловића, „Вожд и дипломатија“ Милана Ђоковића  и  „Досије Доситеј” Елиане Гавриловић. Радио-драме које су нашле своје место у овој хрестоматији су „Доситеј Обрадовић“ Звонимира Костића, „Сапутник“  Миодрага Матицког и „Доситејева последња ноћ“ Олге Савић, као и телевизијске драме „Вук Стефановић Караџић“ (пета и шеста епизода) Милована Витезовића, „Јастук гроба мог“ Слободана Стојановића и „Ноћно путовање у Карловце“ Душана Белче.

Представљање књиге „Драмски јунак Доситеј“ привукло је велику пажњу  публике која је свечану салу Доситејевог дома испунила до последњег места.

Књига „Драмски јунак Доситеј“објављена је уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Секретаријата за културу града Београда.