Округли сто „Дигитализација данас и ново читање Доситеја“

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“  организовали су Округли сто „Дигитализација данас и ново читање Доситеја“  7.12.2022.  у Доситејевом дому.

На Округлом столу биле представљене активности Задужбине и сарадња са Универзитетском библиотеком на пројектима дигитализације Сабраних дела Доситеја Обрадовића  и критичке мисли о њему; домети дигитализације у установама културе у Србији; важност дигиталних садржаја, њихова доступност и одрживост; повезаност интернета и књижевности; место дигитализације у науци – учење, читање, претраживање; улога и значај дигитализације у образовању.

О раду Доситејеве задужбине и дугогодишњој успешној сарадњи са Универзитетском библиотеком “Светозар Марковић” говорили су домаћини округлог стола Мирјана Драгаш, управник Задужбине и проф. др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке.

У раду округлог стола учествовали су:

  • проф. др Александар Јерков и др Василије Милновић (УБ „Светозар Марковић“) – „Хибридно читање у дигиталном свету“;
  • др Александра Тртовац и Немања Жикић (УБ „Светозар Марковић“)– „Доситејева Сабрана дела и критичка мисао о Доситеју у новом читању – заједнички пројекти Задужбине „Доситеј Обрадовић” и Универзитетске библиотеке Светозар Марковић“;
  • доц. др Бранко Вранеш (Филолошки факултет Универзитета у Београду) – „Српска књижевност и интернет“;
  • проф. др Радмила Грозданић (Удружење Институт за развој, пренос и примену нових технологија, иновација и дигиталних вештина) – „Дигитализација услуга, комуникација и потребе савремених корисника“;
  • Тамара Бутиган Вучај (Народна библиотека Србије) –„Дигитална НБС и примери добре праксе“
  • др Ана Шпановић и др Снежана Петровић (Институт за српски језик САНУ) – „Дигитална издања Института за српски језик САНУ”.

Скуп је био намењен свима који проучавају личност и дело Доситеја Обрадовића или се баве дигитализацијом и дигиталном хуманистиком и свима који примењују и развијају дигиталну праксу у циљу ширења знања и развоју педагошких компетенција, развоју истраживања и побољшању дигиталних  садржаја.

„Благо вами… ако возљубите мудрост и науку, зашто ово су дарови божји најмногоценији…“  Доситеј Обрадовић   

Галерија