Књижевни салон „Код Доситеја“ – Марија Рита Лето о Доситеју Обрадовићу

Пред пуном салом у Задужбини „Доситеј Обрадовић“ 5. арила 2012. године одржан је још један у низу Књижевних салона „Код Доситеја“ – Марија Рита Лето о Доситеју Обрадовићу.

Угледна професорка славистике из Италије, Марија Рита Лето говорила је о својој књизи „Незавршено ремек-дело. Наративне форме и путеви културе у делу Живот и прикљученија Доситеја Обрадовића“, која је посвећена новом тумачењу Доситејеве аутобиографије и њеном значају у европском књижевном и културном контексту.

Доситеј Обрадовић познат је у италијанској славистици и књижевној јавности захваљујући и научном раду Марије Рите Лето, која је на италијански превела Доситејево дело „Живот и прикљученија”, а прошле године на италијанском је објавила и књигу о Доситеју.

 Поред проф. Марије Рите Лето, угледним званицама из света науке и културе обратили су се и: др Марко Недић, уредник Књижевног салона, проф. др Злата Бојовић, проф. др Мирка Зоговић и проф. др Душан Иванић.

У уметничком делу програма наступили су ученици Музичке школе „Јосип Славенски“: Андреа Николић, флаута и Ненад Милосављевић, клавир. Глумица Јасмина Стоиљковић читала је одломке текстова
проф. Марије Рите Лето.

Галерија