Похвала Задужбине «Доситеј Обрадовић» ученицима ОШ „Филип Филиповић“ у Чачку

Овим путем, Задужбина «Доситеј Обрадовић» жели јавно да похвали професоре и ученике ОШ «Филип Филиповић» из Чачка на уложеном труду и ангажовању, којим су на веома леп, едукативан и креативан начин одали почаст Доситеју и његовом делу и уједно допринели обележавању јубиларне, минуле 2011. године – «Године знања».

 

Јавни час у част великог Доситеја

Ученици III и IV разреда ОШ „Филип Филиповић“ у Чачку су, у част великог Доситеја Обрадовића, организовали и извели јавни час коме су присуствовали њихови вршњаци из основних школа „Милица Павловић“ и „Др Драгиша Мишовић“.

Обележавање два века од постављења Доситеја Обрадовића за првог министра просвете у Србији послужио је као идеја учитељицама Д. Тодоровић, М. Чутовић, В. Курћубић и М. Мандић да на другачији и савременији начин обраде наставне садржаје посвећене животу и делу Д.Обрадовића.

Према наставном плану и програму за предмет српски језик у III и IV разреду основне школе, у оквиру књижевности предвиђено је да поред наведених дела, наставници и ученици слободно бирају дела за обраду.

Пошто је 2011. била година када се прослављало два века од именовања Доситеја Обрадовића за првог министра просвете „попечитеља просвештенија“ српске државе, учитељице ОШ „Филип Филиповић“ у Чачку су се одлучиле за наставну јединицу Живот и дело Доситеја Обрадовића.

Реч је о веома комплексној наставној јединици па су се потрудиле да на пријемчив начин, кроз НТЦ систем учења, критичко мишљење и вршњачко учење приближе одабрану наставну јединицу ученицима, а све у циљу да ученици што боље схвате, разумеју и трајно усвоје битне податке.

Д. Тодоровић и В. Курћубић

Галерија