МСЦ и Задужбина у Хопову, Новом Саду и Сремским Карловцима

У сарадњи са Међународним славистичким центром са Филолошког факултета, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је и ове године 11. септембра организовала обилазак манастира Хопово и Новог Сада.

Младе слависте, пристигле из различитих делова Европе, предводили су проф. др Слободан Ж. Марковић, координаторка МСЦ-а Снежана Кутрички и представници Задужбине.

Студенти су најпре имали прилику да виде манастир Хопово и да од проф. др Слободана Ж. Марковића и оца Теодора чују нешто више о историји манастира и Доситејевом боравку у њему.

Након обиласка манастира, у Матици српској гостима је приређен веома срдачан дочек. Председник Матице, проф. др Драган Станић, говорио је студентима о значају и улози Матице у српској култури и позвао младе слависте на сарадњу са овом значајном српском институцијом. Домаћини су се побринули да угођај буде потпун, па су будући стручњаци у области славистике, добили на поклон Летопис и Зборник Матице српске.

Потом су студенти уживали обилазећи новосадске улице и Петроварадинску тврђаву, имајући прилику да виде и боље упознају српску културу, начин живота и обичаје.

Галерија