Округли сто „Српски језик и писменост“

Поводом Светског дана писмености у Задужбини „Доситеј Обрадовић“ 10. септембра одржан је округли сто „Српски језик и писменост“.

То је био повод да се окупе веома значајна имена из области језика и књижевности. У разговору су учествовали лингвисти, историчари језика, стручњаци за морфологију, синтаксу, фонетику, етимологију као и писци и књижевни критичари.

На самом почетку, присутнима се обратила управница Задужбине Мирјана Драгаш, рекавши да је основни циљ скупа да се у духу циљева и дела Доситеја размотре актуелни проблеми српског језика и стање писмености у нашем народу.

Марко Недић, уредник у Задужбини, нагласио је значај и актуелност ове теме, јер је језик знак идентитета – личног, националног, културног и духовног.

О овој теми веома надахнуто су говорили: Јован Ћирилов, Раша Попов, Вељко Брборић, Владо Ђукановић, Душан Иванић, Војислав Јелић, Александар Милановић, Софија Милорадовић и Милан Радуловић. Било је говора о значају очувања ћирилице, али не тако што ће се забрањивати латиница, као и о томе колико је важно законом обавезати да издавачке куће, телевизијске и радио станице имају лекторе. Такође, учесници су образложили проблеме језика у штампаним медијима, говорили о правописним, граматичким, стилским грешкама итд.

Округли сто је био медијски веома пропраћен и несумњиво је да је ова тема, на опште задовољство свих, изазвала велику пажњу.

Галерија