Из Србије с љубављу

Поводом верског и државног празника Сретење Господње и Дана државности Републике Србије, у сарадњи са Задужбином „Доситеј Обрадовић“ из Београда, одбор Српске културно просвјетне заједнице ПРОСВЈЕТА у Аустрији био је домаћин ауторима и реализаторима пројекта „Из Србије с љубављу“ који је одржан 16. и 17. фебруара у просторијама храма Васкрења Христовог у Бечу, где се налази и један од разреда „Просвјетине школе српског језика.“

„Из Србије с љубављу“ је програм Задужбине „Доситеј Обрадовић“ који је подржан од стране Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, чији садржај и активности имају за циљ неговање културно просветног идентитета Срба у иностранству.

Аутор програма је Снежана Павловић, члан Управног одбора Задужбине „Доситеј Обрадовић“ а аутори радионица за децу и наставнике су Драгана Латинчић, музејски педагог и Јована Мијатовић, археолог, председник Удружења „Култур Наут“.

Недостатак квалитетних и свеобухватних програма који омогућавају наставницима који изводе наставу на српском језику у иностранству, размена професионалних искустава као и радних материјала, литературе, угледних часова и других примера добре праксе одговарајућих за специфичан вид наставе на српском језику, били су разлози за предлагање оваког вида програма.

Циљ програма је стручно усавршавање наставника у области употребе, учења, чувања и неговања српског језика и ћириличког писма, српског културног, етничког, језичког и верског идентитета код ученика опредељених за наставу на српском језику у допунским школама у иностранству.

Специфични циљеви програма:

  • Упознавање битних особености националне историје и културе, као и репрезентативних дела духовног стваралаштва;
  • Неговање љубави према завичају и отаџбини и стицање основних знања о земљи порекла;
  • Оспособљавање ученика за самосталан рад и активно укључивање у разне облике културног и јавног живота у ужој и широј друштвеној заједници.

Тематски садржаји остваривани су у неколико етапа, тако да почетак програма је отворио стручни семинар за наставнике који изводе наставу на српском језику, где је поред методичких примера за учење српског језика изведена тематска радионица „Глагољeње“ или упознајте пут развоја језика и писма Срба од Ћирила и Методија, Светог Саве, Мирослављевог јеванђеља, Доситеја Обрадовића до Вука Караџића.

Други део програма остварен је за све присутне извођењем мултимедијалног предавања „Београд Михаилов град-или како се рађала нова култура модерне српске државе“ које је на захтев управе Просвјете, као и старешина православних храмова под јурисдикцијом Епархије аустријско-швајцарске, изведено два пута због великог интересовања српског становништва, парохијана поменутих храмова.

Програм је завршен извођењем мултимедијалних радионица „Обуците даме и господу из деветнаестог века“ и „Направите најлепши пиротски ћилим“ веома лепо прихваћене од стране деце која су направила један стваралачки модни времеплов представљајући одевање становништва Беча и Београда средином деветнаестог века као и израду пиротских ћилима, аутентичних по својој лепоти и функционалности.

Наставницима су уприличени мали поклони у виду материјала, сувенира и најбољих издања Доситејеве задужбине. Констатовано је да програм по свом садржају и структури значајно утиче на развијању и јачању свести о свом националном и културном идентитету кроз проучавање највреднијих дела српске културне баштине и одржавање трајних веза с отаџбином.

Галерија