Обреновићи (речју, музиком, сликом)

У среду, 31. маја 2023. године одржан је драмско-музички програм “Обреновићи (речју музиком,  сликом)” којим je затворен тродневни научни скуп ОБРЕНОВИЋИ И КЊИЖЕВНОСТ.

У оквиру програма били су представљени  одабрани књижевни одломци, композиције инспирисане династијом Обреновић и представљена је  одећа Обреновића из фонда Историјског музеја Србије.

Одломке из мемоара, преписке, сећања, песмарица и хумористичке литературе читали су драмски уметници Јелена Пузић и Никола Угриновић. Музички програм припремила је др Наташа Марјановић, а композиције су изводили ученици СМШ „Мокрањац” у класи професорке Валентине Ташкове, уз клавирску пратњу Александра Станковића. О визуелном идентитету династије, кроз аспект одевања, говорила је др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије.

Музички део програма започео је композицијом Ферда Ливадића „Камена диева”. Песму на стихове Антуна Михановића, посвећене Анки Обреновић, извела је Теодора Марић.

Композицију Корнелија Станковића „Сунце јаркоˮ, из збирке посвећене кнезу Михаилу, извела је Софија Свидерски.

Композицију Корнелија Станковића „Ударало у тамбуру ђачеˮ, из збирке посвећене „Српкињамаˮ, извела је Ружица Милетић.

Клавирску композицију „Марш Краљу Милануˮ Антона Ридела извео је Александар Станковић.

Присутнима су се обратили и представник града Крагујевца, Мирјана Драгаш, управник Задужбине “Доситеј Обрадовић” и проф. др Драгана Вукићевић, уредница тродневног скупа “Обреновићи и књижевност”.

Галерија