Победници литерарног конкурса “Одјеци Доситејевих мисли у мени” за 2023. годину

Жири литерарног конкурса „Одјеци Доситејевих мисли у мени“ је заседао у следећем саставу: проф. Лела Росић, проф. Душица Благојевић и проф.  Урош Микић и донео је следећу одлуку:

ПРВА НАГРАДА

„Просветитељ“, Дуња Камиџорац VII 1, „Димитрије Туцовић“, Краљево, професор: Снежана Ћилерџић.

ДРУГА НАГРАДА

„Одјеци Доситејевих мисли у мени“, Тамара Ћурчић, VIII1, "Др Јован Цвијић" Зрењанин, професор: Теа Топић Лаништанин.

ТРЕЋА НАГРАДА

„Само је добар човек срећан“, Василиса Милојковић, VII3, „Вук Караџић", Ћуприја, професор: Драгана Благојевић .

„Одјеци Доситејевих мисли у мени“, Марија Азировић, VII1, „Сутјеска, Београд, професор: Гордана Јовановић.

ПОХВАЛЕ:

„Одјеци Доситејевих мисли у мени“, Луна Перовић , VII, „Илија Кишић", Херцег Нови, професор: Тамара Комар

„Одјеци Доситејевих мисли,
Јања Веселиновић, VII4, „Душан Радовић“, Ниш, професор: Анита Ђорђевић

„Одјеци Доситејевих мисли у мени",
Сергеј Јовић, VII1, „Његош", Ниш, професор: Јелена Јонић

 Честитамо награђеним ученицима и њиховим менторима!

Лепоте књижевне мисли посвећене Доситеју овога пута су нам доспеле из Сомбора, Врања, Краљева, Ниша, Ћурпије, Ваљева, па све до сунчаног Херцег Новог. Занимљиво је опазити да се у радовима издвајају три тематска круга као доминантна инспирација младим ствараоцима: фасцинација Доситејевом биографијом, затим креативан однос према Доситејевим баснама, и на крају лични однос према просветитељским идејама које су актуелне и дан-данас. Посебно нас је задивио број пристиглих песничких радова (готово половина), који су се огласили углавном везаним стихом, версификацијски и мотивски промишљено, али негде наивно, искрено и дечије, што је и врлина овог конкурса. Било је велико задовољство и част упознати се и са ентузијазмом наших колега - ментора, који су на најбољи начин промовисали Доситејеву мисију и подстакли ученике да се сами креативно ослоне на мисли и дело нашег великог просветитеља.

Од тридесетак приспелих радова из читавог региона, жири у саставу: Лела Росић (председник жирија, професор у Филолошкој гимназији у Београду), Душица Благојевић (члан жирија, професор у ОШ „Милан Ракић“ на Новом Београду) и Урош Микић (члан жирија, професор у Математичкој гимназији у Београду) је на заседању 6. јуна 2023. године тешко донео одлуку да свој избор сведе на 4 награђена и 3 похваљена рада. Сваки од послатих радова бисмо могли овенчати неком наградом, али, како пропозиције конкурса налажу, вођени критеријумима особите оригиналности, композиционе, креативне и стилске вештине и мисаоне зрелости младих аутора, издвојили смо следеће радове:

Похваљени радови:

Луна Перовић (ОШ „Илија Кишић“, Херцег Нови) – Ауторка је у сажету форму уткала мотиве из репрезентативних Доситејевих басни, а наравоученија је претворила у ведре и духовите песничке метафоре, правилно их распоредивши у три катрена.

Јања Веселиновић (ОШ „Душан Радовић“, Ниш) – Трудећи се да са формалне стране испуне версификацијске законе и у тај задати оквир сажме субјективни, емоционални и  значењски ској Доситејеве мисли, овај рад свакако заслужује похвалу жирија.

Сергеј Јовић (ОШ „Његош“, Ниш) – У овој оригиналној прозној креацији су испреплетани снажни историјски моменти из српске средњовековне прошлости са значењским слојевима појединих гласова ћириличног писма, уз елементарни осећај да наше национално писмо треба посејати како би ницала будућим поколењима.

Тежак избор нас је натерао да направимо преседан у вези са трећом наградом, те је жири одлучио да ову награду равноправно поделе:

Треће место:

 Марија Азировић (ОШ „Сутјеска“, Београд) и

 Василиса Милојковић (ОШ „Вук Караџић“, Ћуприја) – Маријина реченица „Желим да припадам оним људима због којих сунце још јаче сија“ поентира овај сјајан рад у потпуности у Доситејевом коду, а савременим речником. Василисина песма „Само је добар човек срећан“ у свом лирско-рефлексивном заносу саопштава оптимистичну истину о томе да је срећа управо у доброти, те да је у томе читава мудрост светлости која обасјава наше путеве.

Друго место

 Тамара Ћурчић (ОШ „Др Јован Цвијић“, Зрењанин) – Млада ауторка је показала храброст да се изрази у форми есеја и проникне у срж Доситејевог родољубља, које кроз песму „Востани, Сербије“ и данас буди српски дух. Такође, у раду је исказана зрелост у размишљању и сагледавању ванвременског значаја Доситејевог рада

Прво место

Дуња Камиџорац (ОШ „Димитрије Туцовић“, Краљево) – Наслов песме „Просветитељ“ се вешто применио у акростиху, са изузетним осећајем за метричку прецизност и богатим стилским регистром. Дуњина песма почива на свести о томе да је читав Доситејев живот заснован на свему што је учинио на ползу српскоме народу, не одустајући од својих идеја пред многобројним препрекама, са поруком:

„Показа нам како се решити стега,

Ево нам књига, ево човека!“

Сматрамо да би се у оваквом доситејевском одјеку на најлепши начин и могло завршити наше данашње виђење, са великом жељом да сви аутори и њихови ментори истрају у својој оплемењујућој улози.

Галерија