Округли сто “Доситеј у Београду”

  У Задужбини  „Доситеј Обрадовић”  је 28.октобра 2021. године одржан  Округли сто „Доситеј у Београду”  поводом 210 година од смрти Доситеја Обрадовића,    великог учитеља, писца, баснописца, полиглоте, просветитеља, оснивача Велике школе и Богословије и првог министра  просвете.

На овом скупу су о Доситеју, његовом делу и траговима које је трајно оставио у Београду говорили : проф. др Душан Иванић, председник УО Задужбине, проф. др Јован Пејчић, проф. др Драган Симеуновић, Оливера Вучковић, директор Завода за заштиту споменика града Београда, Бранислава Јордановић, музејски саветник, Елиана Гавриловић, кустос Музеј Вука и Доситеја и Мирјана Драгаш, управник Задужбине „Доситеј Обрадовић”.

Учесници су са различитих аспеката осветили утицај Доситеја Обрадовића на развој образовних и културних институција у Београду и Србији, подизање споменика посвећених овом просветитељу, као и обележавање места у Београду у којима је Доситеј живео и радио.

Округли сто „Доситеј у Београду” део је пројекта „Доситејеви дани у Београду” , који је ове године први пут подржао Градски секретаријат за културу Града Београда.  Циљ Задужбине је да овај пројекат постане традиционалан, да се организује сваке године у време манифестације „Дани европске баштине”  и да се на тај начин остварују нови сусрети са ученицима, професорима, славистима и културним посленицима из Србије и света.

 

Галерија