Посета Савеза Срба из Румуније

Задужбину “Доситеј Обрадовић” је у четвртак, 22. фебруара посетила делегација Савеза Срба из Румуније. Доситејев дом у Београду овом приликом посетили су Огњан Крстић, председник Савеза Срба, Славомир Гвозденовић, почасни председник, Саша Јашин, директор издаваштва, Љубинка Перинац Станков, главни и одговорни уредник часописа Књижевни живот, Никола Лакић, главни и одговорни уредник недељника Наша реч и уредник српске редакције Радио Темишвара и Љубица Рајкић, ПР Савеза Срба.

Домаћини овог скупа били су Мирјана Драгаш, управник Задужбине, др Душко Бабић, преедседник УО Задужбине, проф. др Војислав Јелић, члан УО и господин Горан Перчевић, председник Савета Задужбине.

Мирјана Драгаш упознала је госте са плановима Задужбине, с обзиром на то да се ове године навршава 240 година како је Доситеј написао „Совјете здраваго разума“ и 220 година  чувене песме „Востани Сербие“, а Задужбина „Доситеј Обрадовић“ ове године обележава и двадесет година свог рада. У обележавању ових активности посебно место ће имати свечана академија у Народном позоришту “Учитељ Доситеј” у Доситејеве дане, изложба „Сазвежђе Доситеј“ у Дому војске и до краја године научни скуп са међународним учешћем “Савременост Доситејевог дела”.

Најзначајније тема разговора са гостима из Румуније биле су заједничеке активности Задужбине “Доситеј Обрадовић” и Савеза Срба на промовисању дела Доситеја Обрадовића у Чакову, Темишвару и Београду као и активности које се односе на одржавање Доситејеве родне куће,