Победници првог литерарног конкурса “Одјеци Доситејевих мисли у мени”

У четвртак, 23. јуна, у Доситејевом дому одржано је свечано уручење награда на првом литерарном конкурсу за ученике старијих разреда основних школа, који ове године носи назив „Одјеци Доситејевих мисли у мени“. Овај конкурс покретнут је са идејом да се ученицима приближи дело и живот Доситеја Обрадовића, великог просветитеља и првог српског министра просвете, да својим промишљањем ђаци усвоје идеје и поруке које је Доситеј даровао српском народу пре више од два века.

Чланови жирија  у саставу: проф. Лела Росић, проф. Душица Благојевић и проф. Урош Микић честитали су ђацима на постигнутом успеху на овом конкурсу и бираним речима образложили своју одлуку.

Након уручења награда, ученици су прочитали своје радове.

Програм је водила Марија Вучетић.

Захваљујемо се менторима и ученицима који су се у великој мери одазвали  и послали своје радове на конкурс.

На литерарни конкурс „Одјеци Доситејевих мисли у мени “који је Задужбина „Доситеј Обрадовић“ први пут ове године расписала за ученике старијих разреда основних школа (VII и VIII разред) послат је 41 рад ученика из свих крајева Србије и региона, због чега изражавамо нарочито задовољство. Велики одзив заинтересованих наставника и ученика, као и мноштво квалитетних радова, учинили су да нови конкурс Задужбине заживи, ширећи на прави начин племениту доситејевску мисију знања и просвећености. Изузетан утисак на све је оставио ентузијазам који су наставници показали подстицањем ученика да Доситеја доживе као свој учитеља и савременика. Посебно се захваљујемо наставницима из Смедеревске Паланке и Ковина, који су се истакли у посвећености и највећем учешћу на  овом конкурсу.

Пред жиријем се нашао нимало једноставан задатак, а то је одабир најуспелијих међу пристиглим радовима, те се руководио критеријумима стилске, естетске и тематско-мотивске заокружености текстова, трудећи се да издвоји оне радове који нису исклизнули у клише и опште биографске податке. Емоционални и субјективни доживљај младих аутора подстакнутих Доситејевим мислима, ликом и делом задивио је чланове жирија, поготово када се узме у обзир чињеница да је највећи број радова у поетској форми. Такође, импресивна је и жанровска разноврсност послатих радова, која варира од прозног и песничког, па све до есејистичког и медитативног израза.

Жири је заседао у следећем саставу: проф. Лела Росић, проф. Душица Благојевић и проф.  Урош Микић и донео је следећу одлуку:

ПРВА НАГРАДА

„Одјеци Доситејевих мисли у мени“, Александра Зујић, VIII2 ,"Бранко Радичевић", Прибој, професор: Драгана Новковић.

Млада песникиња је члановима жирија приредила пријатно читалачко искуство обрадивши једну традиционалну тему модерним песничким изразом и слободним стихом, суверено владајући лексичким, синтаксичким и ритмичким средствима сензибилитета XXI века

ДРУГА НАГРАДА

„Одјеци Доситејевих мисли у мени“, Наталија Бабић, VIII1, „Милић Ракић Мирко“, Прокупље,  професор: Драгана Стевановић.

У питању је оригинална и интимно интонирана кратка прича, у којој се Доситејев лик појављује као јунак снова, подршка и сапутник, што представља веома личан и непосредан доживљај нашег највећег просветитеља.

ТРЕЋА НАГРАДА

„Одјеци Доситејевих мисли у мени“, Анђела Богданов, VII3, "Др Јован Цвијић" Зрењанин, професор: Теа Топић Лаништанин.

Вешти акростих показује изузетан труд око техничке и лексичке усклађености, чиме се на иновативан начин рехабилитује вредна и помало заборављена песничка традиција, и то са изразитим родољубивим поентирањем.

СПЕЦИЈАЛНЕ ПОХВАЛЕ 

„У разговору са Доситејем", Јована Тркуља, VII1, “Доситеј Обрадовић” Сомбор, професор: Јефимија Топаловић - због смелог и оригиналног стварања једночинке „У разговору са Доситејем“.

„Одјеци Доситејевих мисли у мени“, Софија Спасић, VIIIб, "Илија Кишић", Зеленика, Херцег нови, професор: Тамара Комар – због субјективне и емотивне проживљености и примене поука Доситејевих басни, као и због проширивања конкурса Задужбине „Доситеј Обрадовић“ на просторе Боке Которске.

ПОХВАЛЕ:

„Одјеци Доситејевих мисли у мени“, Данило Стаменковић, VII, „Бранко Радичевић“, Врање, професор: Мелани Петровић

„Одјеци Доситејевих мисли,Емилија Коларевић, VII,„Никола Тесла“, Голобок, професор: Сања Јовановић

„Одјеци Доситејевих мисли у мени", Анђела Радовановић,VII2 "Олга Милошевић", Смедеревска Паланка, професор: Снежана Чаировић

„Одјеци Доситејевих мисли у мени", Невена Самарџић, "Ђура Даничић" Београд, професор: Светлана Миленовић

Галерија