Победници XVIII литерарног конкурса за ученике средњих школа

           Задужбина „Доситеј Обрадовић” је осамнаести пут организовала  литерарни конкурс за ученике средњих школа. На конкурсу су учествовале  школе из30 градова и места из Србије. Радови су пристигли из Крагујевца, Лазаревца, Владичиног Хана, Београда, Врбаса, Малог Зворника, Куле, Сомбора, Ниша, Ариља, Зрењанина, Лесковца, Косовске Каменице; Новог Пазара, Лајковца, Ужица, Прокупља, Шида, Трговишта, Пожеге, Кикинде, Чачка, Сремске Митровице, Прибоја, Лапљег Села, Тополе, Ваљева, Панчева, Земуна и Богатића. Пристигли су и радови наших ученика из Будимпеште, док радова из Темишвара и Републике Српске ове године није било.         

Жири је прегледао 76 радова. Основна тема била је „Идућ учи, у векове гледа“, што је и назив конкурса, како би се ученицима омогућила потпуна слобода да креативно размишљају и пишу и о Доситејевом времену и делу, али је дат широк простор да се на основу Доситејевих мисли развију књижевноуметничка и есејистичка промишљања, а био је присутан и научни дискурс. Радови су били занимљиви, разноврсни, један значајан број одговорио је на врло креативан начин на задат тематски оквир, садржински и формално било је веома различитих и домишљатих решења, мада је присутан и известан манир у писању и приступу теми. Било је и оних радова који тематски нису били прилагођени конкурсу, али у знатно мањој мери у односу на претходне године.           

Ученици су углавном писали есеје, приче и поезију. Сматрамо да је овом приликом највећи квалитет био управо у писању поезије, како у везаном, тако и у слободном стиху, уз употребу сложених форми (акростих, хаику, сонет), што похваљујемо. Међутим, есеј ове године није био на очекиваном нивоу, управо због упадања у клишетирани израз, те би требало подстаћи ученике и наставнике да на шири, слободнији и промишљенији начин приступе овој форми писаног изражавања. Било је и кратких драмских форми, као и један семинарски рад. Иако није пристигао велики број прича, издвојиле су се као изразито интересантне и  уметнички вешто обликоване. Пред Жиријем су се нашла различита размишљања ученика, њихов однос према животу и начин интерпретације Доситејевих порука.  Време у којем живимо, еколошки проблеми, проблеми образовања, морала, емпатије, теме које су на неколико претходних конкурса биле присутне као доминантне, овом приликом су биле заступљене у потребној и довољној мери. Ученици су показали коректну писменост и познавање језика.

На овогодишњем конкурсу су учествовале, као и обично,  гимназије и средње стручне школе. Захваљујемо се свим ученицима и професорима на учешћу, а верујемо да ће овај конкурс бити подстицајан и инспиративан неким новим генерацијама у времену пред нама.

Жири је је доделио прву награду за рад који кроз форму драме представља значај Доситејевог деловања на Великој школи, али и његову снажну везу са образовним оквирима савремених генерација ученика.

Захваљујемо свима који су учествовали на овогодишњем конкурсу, ученицима и њиховим професорима - менторима, јер су показали да Доситејеве мисли и данас инспиришу младе.


Жири у саставу: проф. др Валентина Хамовић, председник Жирија, проф. др Јелена Панић Мараш и др Наташа Кљајић, професор српског језика, донео је, 15. јуна 2022. године, одлуку да награде добију:

I НАГРАДА
 „Велика школа”, Дрина Опачић, I1
Гимназија „Урош Предић”, Панчево
Професор: Александра Михајловић

II НАГРАДА
„Замка”, Милена Недић III7, Филолошка гимназија,Београд
Професор: Катарина Вучић

„Идућ' учи, у векове гледа”, Анастасија Петров II2,
Гимназија „Јован Скерлић”, Владичин Хан
Професор: Анита Стојановић

III НАГРАДА
„Језик наш насушни”, Катарина Катановић,II
Средња школа Мали Зворник
Професор: Александра Станковић

„Вера и филозофија – привидан сукоб”, Растко Познановић
Седма београдска гимназија, Београд
Професор: Љубиша Суботић

„Где си био, синко”,Бојана Миљковић, IV,
Гимназија, Косовска Каменица
Професор: Никола Антић

ПОХВАЛЕ

„Похвала”, Мартин Тодоровић,
Гимназија „Жарко Зрењанин”, Врбас
Професор: Татјана Бјекић

„Идућ' учи, у векове гледа”, Милош Данић III7
Прва техничка школа, Крагујевац
Професор:Марјана Смиљанић

„Идућ' учи, у векове гледа”, Теодора Радуловић I7
Земунска гимназија, Земун
Професор:Невена Жикић

„Доситејевим трагом“ Милица Ракић IV5
Ваљевска гимназија, Ваљево
Професор: Милена Милисављевић

У уторак, 21. јуна, у Доситејевом дому одржана је свечаност уручења награда и похвала ауторима најбољих радова на 18. литерарном конкурсу „Идућ' учи, у векове гледа“.

Најпре је госте поздравила Мирјана Драгаш, управник Задужбине, захваливши се награђеним ученицима и њиховим професорима на учешћу на овом конкурсу, који постоји од самог оснивања Задужбине и на који сваке године пристигне велики број квалитетних радова инспирисаних Доситејевим животом и делом.

О значају дела Доситеја Обрадовића и његовом утицају на младе ствараоце говорио је др Дишко Бабић, председник Управног одбора Задужбине.

Чланови жирија,  проф. др Јелена Панић Мараш и др Наташа Кљајић, професор српског језика, говориле су о квалитету радова пристиглих на овогодишњи  конкурс и саопштиле су образложење жирија.

Након тога, жири је уручио похвале и награде награђеним ученицима, а добитници награда прочитали су своје радове.

Свечаност доделе награда на конкурсу „Идућ' учи, у векове гледа“ водила је Марија Вучетић.

Галерија