Свечани програм „Доситејеве поруке“

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је свечаним програмом „Доситејеве поруке“ обележила 10 година рада Задужбине и 275 година од рођења Доситеја Обрадовића.

Након извођења свечане песме „Востани Сербиjе“ Варткеса Баронијана, на стихове Доситеја Обрадовића, књижевник Љубивоје Ршумовић поздравио је присутне поштоваоце великог Доситеја пригодном беседом и, између осталог,рекао: “Доситеј је био просвећени моралиста, веровао је у доброту појединачне људске природе, а Вук је нацију схватао као духовну породицу. Слободан Jовановић их је овако окарактерисао: „Докле је Доситеј био западњак, Вук, и поред свог дуговања немачком романтизму, био је националист!“ Можемо се сад упитати: да ли постоје неке сличности у свим овим разликама? Да ли нас они ондашњи антагонизми подсећају на неке случајеве из наше савремене стварности? Да ли она четири оцила са нашег грба заиста значе „Само слога србина спасава“ или можда „Србин србина секиром сече“? Уместо одговора на ова неодговорна питања, и даље ћемо слушати стојећи лепу Доситејеву песму са „Востани Сербие, востани царице“.
Мирјана Драгаш, управник Задужбине „Доситеј Обрадовић“ говорила је о првих десет година рада Задужбине.

Председник Управног одбора Задужбине Радомир Путник је уручио признање „Доситејево благодарије“ Миодрагу Бабићу, утемељивачу и оснивачу Задужбине. Основ за стварање ове Задужбине нашао се у заштити куће у којој је рођен Доситеј Обрадовић, а коју је од приватних власника откупио “Хемофарм концерн”, на чијем је челу у то време био господин Бабић.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је честитајући Задужбини јубилеј, рекао и следеће: “Од свог оснивања, Задужбина посвећено и успешно ради на остваривању свог основног циља, а то је да нас окупља око порука и вредности стваралачког бића српског народа. Заснована на темељима српске традиције и културе, она истрајно негује ове вредности и, окренута ка будућности, указује на неопходност сталног учења и усавршавања посебно младих људи, који ће, као што је то чинио Доситеј у свом времену, градити модерну Србију у модерној Европи.

Овом циљу, који је Доситеј, као велики визионар, препознао још у 18. веку, Србија је и данас у потпуности посвећена. Образујући се у највећим европским центрима тог времена, Доситеј Обрадовић је несебично преносио стечена знања свом народу којем се увек враћао и помагао у најтежим историјским тренуцима. По окончању Првог српског устанка у Србији, својим знањем помогао је устројство нове државе. Основао је Велику школу – будући универзитет 1808. године и Богословију 1810. године. Као члан Правитељствујушчег совјета био је први министар просвете у Србији.

Приближио је Србији Европу и свет и Србију Европи и свету. Својим животом и делом у потпуности је потврдио једно од својих „наравоученија“ – Блажен је и богат само онај који за добро читавог друштва ради и после себе лепо име оставља“, навео је први потпредседник Владе.

У свечаном програму који је уследио учествовали су врхунски уметници који су својим трудом и талентом показали лепо лице Доситејеве Србије.

Програм „Доситејеве поруке“  осмислили су Радомир Путник (сценарио), Ивана Драгутиновић (режија) и Јасмина Зотовић (продукција).

У програму су учествовали истакнути драмски уметници – Рада Ђуричин, Танасије Узуновић, Биљана Ђуровић, Хаџи Ненад Маричић; оперски солисти-Горан Крнета, бас-баритон, Љубодраг Беговић, баритон, Миливоје Вељић клавирска сарадња; Бора Дугић, фрула, Бобан Копуновић, хармоника, Александар Ковачевић, клавир.

Рођендански дар Задужбини – мали концерт извео је  Академски хор „Collegium musicum“ и солисти Тијана Илишевић, сопран и Владимир Андрић, баритон, под руководством диригента Драгане Јовановић.

Галерија