Светосаваска награда додељена Мирјани Драгаш

Задужбина „Доситеј Обрадовић” са великим задовољством обавештава пријатеље и сараднике да је Мирјана Драгаш, управник Задужбине „Доситеј Обрадовић“, добитник Светосавске награде за 2022. годину, за изузетан допринос неговању матерњег језика, историје, културе и обичаја.

Мирјана Драгаш, управник Задужбине

Мирјана Драгаш на челу Задужбине са Доситејевим именом својим радом, снажном енергијом и непресушним идејама покушава да  Доситејеве идеје садржане у његовом делу и начину живота  открије широкој јавности окупљајући младе, научнике, слависте, ученике и професоре, уметнике…

 Великим залагањем Мирјане Драгаш и њеном  дугогодишњом упорношћу да Доситеја коначно врати и у школске клупе на исти начин као што је у школама заступљен Вук Караџић и Свети Сава, дошло је до  измена и допуна Закона о образовању и васпитању на основу којег је у школском календару убележено „да је 10. април (28. март по старом календару) Доситејев дан, дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог просветитеља и првог српског министра просвете“.

Радом госпође Драгаш и Задужбине на чијем је челу све ове године Доситеј Обрадовић је поново међу Србима, у Србији коју је волео.