Утисци са Сајма књига

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је и ове године учествовала на Међународном сајму књига, који се у Београду одржава већ 59. година. На штанду у хали 4, који је Задужбина користила заједно са Вуковом задужбином и Друштвом за српски језик и књижевност, окупљали су се поштоваоци Доситеја, Вука као и љубитељи српске књижевности и језика.

У понедељак, 27. октобра 2014.год. додељена ја је награда „Доситеј Обрадовић“ за страног издавача. Овогодишњи добитник је издавачка кућа „Икона” из Скопља, Македонија.

Књижевник Драган Јовановић Данилов је у својој беседи, између осталог, рекао: “Посматрајући књиге које је до сада објавила “Икона”, књиге српских писаца, могли бисмо рећи да овај профилисани издавач већ од самог почетка успео да превазиђе један провинцијски усуд и да успостави један сасвим одређен тон како у погледу неговања вредности из трезора традиције, тако и у погледу инаугурисања неких нових идеја и вредности уметности а посебно на нивоу откривања и објављивања књига српских писаца, ја ћу повде поменути тек нове књиге које су изашле Давиада Албахарија и Јелене Ленголд.

Александра Фулгоси, помоћник министра за културу, уручила је награду Николчу Мадешовском, власнику издавачке куће „Икона”.

Гојко Божовић је у име жирија образложио одлуку о овогодишњем добитнику награде „Доситеј Обрадовић“ за страног издавача, наводећи да је издавачка кућа „Икона” из Скопља објавила више дела српских књижевника – Драгана Јовановића Данилова, Давида Албахарија, Јелене Ленголд, Михајла Пантића, Срђана Тешина, Ласла Блашковића, Саше Обрадовића…”Икона” је један од издавача чији је издавачки рад истинско остварење оних циљева због којих је пре неколико година и основана награда „Доситеј Обрадовић“, пример самосвесног и одговорног издавача који предано објављује књиге упркос приликама у којима живимо.

Награда „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу додељује се од 2007. године страном издавачу за посебан допринос превођењу књижевног стваралаштва и представљању културе Србије.

Награду равноправно додељују Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Министарство културе Републике Србије и Међународни сајам књига у Београду.

У уторак, 28. октобра у хали „Селенић“ одржанаје промоција најновијих издања Задужбине. О првом броју годишњака под називом „Доситејев врт“ говориле су Драгана Вукићевић, уредник и Милица Ћуковић. О делу „Несавршено мајсторско дело“ Марије Рите Лето говорио је Душан Иванић, док су Зборник радова са научног скупа „Доситеј Обрадовић и верске слободе“ представили Војислав Јелић и Миодраг Стојановић.

 

Галерија