„Весници новог доба“ у Темишвару

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је у суботу, 29. новембра 2014.год. боравила у Румунији, где је са својим гостима обишла спомен кућу Доситеја Обрадовића у Чакову. Након обиласка Доситејеве родне куће и полагања ловоровог венца, у Темишвару је у вечерњим часовима одржан концерт под називом „Весници новог доба – Доситеј, Вук, Мокрањац“. Овим свечаним концертом у оквиру манифестације „Дани српске културе у Темишвару“ обележени су велики јубилеји српске културе: 275 година од рођења Доситеја Обрадовића, 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића и 100 година од смрти Стевана Стојановића Мокрањца. Концерт „Весници новог доба – Доситеј, Вук, Мокрањац“ реализован је уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Програм је одржан у Православној Српској Саборној цркви у Темишвару. Аутори програма били су: Марија Бишоф , сценарио, Мирољуб Аранђеловић Расински, композитор и музички уредник и Радомир Путник и Мирјана Драгаш, уметничка дирекција програма. У програму су учествовали глумци Рада Ђуричин, Танасије Узуновић и Хаџи Ненад Маричић и Академски хор „Лола“ са солистом Марком Пантелићем и диригентом Милованом Панчићем. Поздравну беседу одржао је проф. др Војислав Јелић, управник Задужбине Мирјана Драгаш говорила је о Задужбини „Доситеј Обрадовић“ која је ове године обележила десет година рада.

Програм је започео традиционалним извођењем свечане песме Варткеса Баронијана „Востани Србије“, на стихове Доситеја Обрадовића. Глумци су говорили одломке из Доситејевог и Вуковог дела, док је хор извео композиције „Сејмо браћо семе ума“ Мирољуба Аранђеловића Расинског на стихове Јована Јовановића Змаја, као и „Химна Вуку“, одломке из „Литургије Св. Јована Златоустог“, Другу и Осму руковет Стевана Стојановића Мокрањца, као и композицију „Тамо далеко“. У програму је учествовао и хор при Храму Вазнесења Господњег у Темишвару који је извео неколико духовних композиција.

Лазар Манојловић, генерални конзул Републике Србије у Темишвару и председник Савеза Срба Огњен Крстић поздравили су присутне госте и учеснике програма. Свим учесницима у програму Савез Срба у Румунији доделио је захвалнице у знак признања и захвалности за изузетан допринос очувању и промовисању српске културне баштине.

Галерија