Задужбина „Доситеј Обрадовић“ на Сајму књига „Од А до Ш“

  Представљање Зборника средњошколских радова „Идућ’ учи, у векове гледа“

У четвртак, 25. октобра на Сајму књига, у сали „Слободан Селенић“ публици је представљен Зборник средњошколских радова „Идућ учи у векове гледа“. То је други по реду зборник радова ученика средњих школа, који су награђени на традиционалном, литерарном конкурсу Задужбине „Доситеј Обрадовић“. Ово издање зборника обухватило је најбоље радове средњошколаца за последње 4 године.
Свечаности су присуствовали ученици Прве и Петнаесте београдске гимназије са својим професорима, али и други гости и пријатељи Задужбине.
Мирјана Драгаш, управница Задужбине, обратила се присутнима наводећи значај овог конкурса, као и укључивање младих у литерарне активности, посебно када су оне у контексту Доситеја Обрадовића.
Потом је реч узео проф. Слободан Ж. Марковић, председник Жирија, који је поздравио све госте, и у свом маниру подстакао ђаке и њихове професоре да се и даље баве Доситејем и писаном речју. Истакао је и богатство радова који су приистизали на овај конкурс за последње четири године, наглашавајући како Жири није имао лак задатак при избору најбољих.
Марија Бишоф, песникиња и уредница Зборника дала је свој осврт на ову збирку, а затим прочитала један од награђених радова, на тај начин затворивши ово једносатно дружење.

  Промоција књига проф. др Душана Иванића

У понедељак, 22. октобра 2012. године у сали „Слободан Селенић“ Београдског сајма, одржана је промоција нових издања Задужбине „Доситеј Обрадовић“ и Народне библиотеке Србије. Обе књиге – „Доситеј Обрадовић српском народу или слободно мислити“ и „Срби у Лајпцигу“ (на српском језику) приредио је проф. др Душан Иванић. На промоцији, реч је најпре узео Радомир Путник, председник Управног одбора Задужбине, поздравивши присутне госте и најавивши проф. др Војислав Јелића, проф. др Душана Иванића и Мину Ђурић, који су потом надахнуто говорили о новим издањима.

  Додела награде „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу

Годишња Награда „Доситеј Обрадовић“, која се додељује страном издавачу за посебан допринос превођењу српске књижевности и њено континурано представљање, додељена је словачкој издавачкој кући „Калиграм“ из Братиславе. Награду равноправно додељују Задужбина “Доситеј Обрадовић”, Сајам књига и Министарство културе и информисања Републике Србије.
У име издавачке куће „Калиграм“ награду је примио главни уредник и директор Ласло Сигети, a признање му је уручио Братислав Петковић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије.

Галерија