Дани европске баштине – Даривање и задужбинарство

Програмом Задужбине „Књиге на ползу народу свом“ 17. септембра 2012. године, отворена је манифестација „Дани европске баштине – Даривање и задужбинарство“и уједно обележено осам година од оснивања Задужбине „Доситеј Обрадовић“.

Свечаност је организована у сарадњи са Народном библиотеком Србије, где је и одржан уметнички програм. Овом приликом потписан је и протокол о сарадњи између ове две институције.

Многобројне званице поздравили су: Александар Пековић, председник Организационог одбора „Дани европске баштине”, Дејан Ристић, в. д. управник Народне библиотеке Србије и Мирјана Драгаш, управница Задужбине „Доситеј Обрадовић”.

На почетаку програма професор др Душан Иванић говорио је беседу, док су у драмски уметници Рада Ђуричин и Миодраг Радовановић, читали текстове из књиге „Доситеј свом народу или слободно мислити” која ће бити објављена уочи Сајма књига у издању Народне библиотеке и Задужбине „Доситеј Обрадовић”.

Гости су такође уживали и у наступу Ансамбла „Flauto dolce” у чијем саставу су: Марија Ђорђевић, Ана Младеновић, Александар Јован Крстић, Срђан Станић, Александар Андрејевић и Љубомир Димитријевић.

У оквиру „Дана европске баштине” је и изложба слика и фотографија првих издања Доситејевих дела као и његових најстаријих књига, које су у власништву Народне библиотеке Србије. Изложба ће бити отворена до 30. септембра 2012. године.

Галерија