Награда “Доситеј Обрадовић” страном издавачу за 2009. годину

Добитник Награде „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу за изузетан допринос превођењу књижевног стваралаштва и промоцију српске културе за 2009. годину био је господин Габор Чордаш, оснивач издавачке куће „Јеленкор“ из Печуја, Мађарска.

Награду господину Чордашу уручио је Небојша Брадић, министар културе у Влади Републике Србије, који је рекао да „превођење није само трансферисање књижевности из једног у други језик већ је грађење мостова између култура“, а то је оно што је чинио Чордаш као културни менаџер и зналац српске књижевности.

Господин Радомир Путник, председник жирија за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ упознао је присутне да су се у најужем избору нашли страни издавачи "Кедрос" из Грчке, "Калиграм" из Словачке, "Ејхборн" из Немачке, "Сиела" из Бугарске, "Зандонај" из Италије и "Касај" из Холандије.

Према речима господина Радомира Путника, "Јеленкор" је за непуних 20 година објавио читав низ важних дела српске књижевности, међу којима дела Павића, Петковића, Великића, која су се појавила у друштву врхунских европских писаца. Габор Чордаш и издавачка кућа „Јеленкор“ су најзаслужнији за присуство српске књижевности у Мађарској последње деценије.

Галерија