Награда “Доситеј Обрадовић” страном издавачу за 2015. годину

Годишња награда "Доситеј Обрадовић" која се додељује страном издавачу за посебан допринос превођењу српске књижевности и њено континурано представљање, додељена је шпанској издавачкој кући "Acantilado" из Барселоне. Награду од 2007. године равноправно додељују Задужбина "Доситеј Обрадовић", Министарство културе и информисања и Београдски сајам књига.

У име издавачке куће "Acantilado" награду је примила Сандра Ољо, власница и уредница ове издавачке куће. Ово традиционално признање које се по девети пут додељује на Сајму књига добитници је уручио др Марко Недић, књижевник и члан жирија.

У беседи „Похвала издавачу“, Гојко Божовић је у нагласио да „издавачки програм каталонског издавача представља остварење циљева због којих је основана награда „Доситеј Обрадовић“. “

Издавачка кућа „Acantilado“ из Барселоне основана је 1999. године и до данас је објавила велики број класика и савремених писаца, а објављивањем дела Иве Андрића, Александра Тишме и Данила Киша значајно је допринела афирмацији српске књижевности и културе у Шпанији и свету.

Од оснивања до данас, издавачка кућа „Acantilado“ је добитник бројних националних и међународних признања, којима ће се придружити и награда „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу за посебан допринос превођењу књижевног стваралаштва и представљању културе Србије.

Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу је радио у следећем саставу: Радомир Путник, председник, Зоран Хамовић, Марко Недић и Гојко Божовић.

Награда ће добитнику бити уручена на Сајму књига у Београду 26. октобра 2015 године, а додељују је Министарство културе и информисања, Сајам књига и Задужбина „Доситеј Обрадовић“.

Галерија