Награда “Доситеј Обрадовић” страном издавачу за 2016. годину

Жири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу за 2016. г. у саставу: Радомир Путник, председник, Зоран Хамовић, Марко Недић и Гојко Божовић, донео је одлуку да овогодишњи добитник буде „Центар књиге Рудомино“ из Москве, Русија.

Награду „Доситеј Обрадовић“ већ десет година заједно додељују Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Министарство културе и информисања Републике Србије и Сајам књига у Београду, а састоји се од новчаног износа, уметнички израђене повеље и Сабраних дела Доситеја Обрадовића. Награду традиционално уручује министар културе и информисања.

Досадашњи добитници награде су: "Визер Ферлаг", Беч, Аустрија (2007.); "Гаиа Едисион", Бордо, Француска (2008.); „Јеленкор“ , Печуј, Мађарска (2009.); „Zandonai Editore“ Роверето, Италија (2010.); „Ciela“ , Софија, Бугарска (2011.); „Калиграм“, Братислава, Словачка (2012.); „Пирамида“ Лавов, Украјина (2013.); „Икона” , Скопље, Македонија (2014.); „Акантиладо“ Барселона, Шпанија, (2015.)

Награда која носи име великог српског просветитеља и првог српског министра просвете додељује се страном издавачу за посебан допринос превођењу књижевног стваралаштва и представљању културе Србије у свету.

Свечано уручење награде одржаће се на Међународном београдском сајму књига, 24. октобра 2016. године, у сали „Борислав Пекић“ у 18 часова.

Другог дана Београдског сајма књига, 24. октобра 2016. године, уручена је награда „Доситеј Обрадовић“ издавачкој кући „Центар књиге Рудомино“ из Москве, Русија, која се додељује страном издавачу за посебан допринос превођењу српске књижевности и њено континуирано представљање. Награду равноправно додељују Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Сајам књига и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Руска државна библиотека „М.И. Рудомино“ је интернационални културни истраживачки центар који располаже великим фондом иностране литературе и представља међународни културни центар, место сусрета и живог разговора представника различитих земаља, народа, култура, језика, конфесија... „Центар књиге Рудомино“ основан је у оквиру Руске државне библиотеке иностране књижевности и објављује широк спектар штампаних издања, а посебно преводна и двојезична издања филолошке и филозофске литературе и студија културе. Од 2007. године, објављено је више од 300 наслова у укупном тиражу од преко 500 000 примерака.

У оквиру библиотеке „Рудомино“ пре неколико година је основана едиција „Српска реч“ која је центар преводилачке активности, пре свега дела српске литературе, као и едиција „Сто словенских романа“.

„Центар књиге Рудомино“ из Москве објавио је у протеклих годину дана следеће књиге:„Ухвати звезду падалицу“ (Антологија савремене српске приче), „Ситничарница "Код срећне руке" Горана Петровића, „Овога пута о болу“ Михајла Пантића, „Гробница за Бориса Давидовича“ Данила Киша. У плану је издање још три књиге српских аутора до краја ове године.

Гојко Божовић образложио је одлуку жирија да се награда „Доситеј Обрадовић“ страном издавачу за 2016.годину додели издавачкој кући „Центар књиге Рудомино“.

Михајло Пантић, књижевник, у краткој беседи истакао да је Доситеј Обрадовић био велики путник и да је срео много руских писаца који су показивали велику заинтересованост за српску књижевност.

У име издавача присутнима се захвалио Венијамин Астраханцев, заменик директора „Центра књиге Рудомино“.

Галерија