Књижевни салон “Код Доситеја” – “Политичка мисао нововековних српских просветитеља”

У оквиру текућих „Доситејевих дана“, 16. априла уприличен је нови Књижевни салон „Код Доситеја“ у просторијама Задужбине . Повод за окупљање била је промоција књиге академика Драгана Симеуновића „Политичка мисао нововековних српских просветитеља“, објављене у издању Доситејеве задужбине 2022. године.

Разговор о књизи водила је проф. Драгана Вукићевић, уредник салона, а своје утиске и речи хвале најпре су поделили Славко Гордић и Марко Недић, који су дали кратак преглед Симеуновићеве књиге и указали на њен значај за актуелне политичке теме и шири геополитички простор, а потом и Радомир Путник, који је нарочито истакао „прочишћени београдски стил“ којим је она написана.

Након тога, присутнима се обратио и сам аутор, те је, захваливши се свима на доласку, предговорницима на лепим речима и Доситејевој задужбини као издавачу, рекао и неколико речи о томе шта га је подстакло на то да се у својој књизи бави управо просветитељством и зашто сматра да је оно, нарочито у Србији, важно.

На крају промоције уследио је дијалошки део, у коме су посетиоци  имали прилику да проф. Симеуновићу поставе неколико питања, а како су она била врло инспиративна, разговор је настављен и након њеног завршетка.

Галерија