Доситеј и доситејевштина

У четвртак, 14. маја 2015. године одржан је трећи овогодишњи Књижевни салон „Код Доситеја“. Тема овог Салона била је књига „Доситеј и доситејевштина“ Ђорђа Ј. Јанића коју је објавила Српска књижевна задруга 2014.године.

Марко Недић, уредник Салона „Код Доситеја“ поздравио је присутну публику, учеснике Салона и аутора. О књизи „Доситеј и доситејевштина“ говорили су Мило Ломпар, Милан Радуловић и Ђорђе Јанић.

Књига „Доситеј и доситејевштина“ представља занимљиву књижевно историјску расправу, којој се може прићи са различитих аспеката. Књига Ђорђа Јанића је оглед из историје идеја – аутор се у својој књизи бави рецепцијом дела Доситеја Обрадовића, као и његовим односом према Српској Православној Цркви и истовремено односом цркве и институција према Доситеју Обрадовићу. Аутор је анализирао студије о Доситеју писане у 20. веку, истражујући мит о негативном односу цркве према просветитељу. Доситеј није никада напустио цркву – он је странствовао, а о позитивном односу СПЦ према Доситеју Обрадовићу говори чињеница да је црква подржавала неке Доситејеве идеје(нпр. о потреби отварања школа и образовању женске деце), као и да је просветитељ сахрањен у порти Саборне цркве у Београду као јеромонах Доситеј.

Учесници Салона више пута су се осврнули на сам наслов –„Доситеј и доситејевштина“, где се под доситејевштином подразумева злоупотреба духа, идеологема која се односи на корпус негативних тумачења ставова цркве и друштва према Доситеју Обрадовићу и његовом делу.