„Политичка мисао Доситеја Обрадовића“

У петак, 21. децембра 2012. године, одржана је последња од четири планиране трибине у циклусу Историја српске политичке мисли. На тему „Политичка мисао Доситеја Обрадовића“ говорио је проф. др Драган Симеуновић.

Пред студентима Факултета политичких наука и уваженим гостима, проф. Симеуновић је осветлио Доситејеве политичке идеје, допринос политичкој мисли тога времена, као и његово учешће и допринос националном ослобођењу и постављању темеља нове српске државе. Кроз аргументовану анализу Доситејеве политичке мисли и праксе, проф. Симеуновић је нагласио да је до детаља истражено литерарно дело Доситеја Обрадовића, а да је његова личност била веома богата и да треба и даље радити на осветљавању других аспеката његовог стваралаштва, међу осталим, његову политичку мисао и практично учешће у политичком животу.

Са великом пажњом, присутни су пратили професорово излагање, а потом је кроз дискусију и питања настављен разговор о овој, очигледно, интересантној и у садашњем времену актуелној теми.

Ова трибинa, као и претходне три, показале су да су оправдано планиране и одржане и да има потребе да се и даље ради на анализирању Доситејевог живота и дела и увек актуелне Доситејеве поруке преносе новим генерацијама.